Posttraumatische dystrofie en vitamine C 

Posttraumatische dystrofie bestaat uit een reeks symptomen die zich kunnen in je armen of benen nadat je te maken hebt gehad met een botbreuk. Het wordt ook wel complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) genoemd. Je kunt last krijgen van een brandend gevoel of van een algehele pijn in de arm. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de rol van vitamine C voor het behandelen van Posttraumatische dystrofie. 

De onderzoeken naar vitamine C 

Twee onderzoeken van laten zien dat Posttraumatische dystrofie voorkomen kan worden door tijdig gebruik van vitamine C te geven na het oplopen van een botbreuk. Het meest recente onderzoek vergeleek placebo met drie verschillende doseringen vitamine C bij 416 mensen die last hadden van een polsfractuur.  

Gedurende een periode van 50 dagen kregen de deelnemers ofwel placebo ofwel vitamine C in een dosis van 200 mg, 500 mg of 1500 mg per dag. Daarna werden ze gevolgd om te zien hoeveel Posttraumatische dystrofie ze ontwikkeld hadden. De resultaten gaven aan dat ongeveer 10% van degenen die placebo kregen Posttraumatische dystrofie ontwikkelden, terwijl minder dan 2% van degenen die vitamine C kregen in de 500 mg of de 1500 mg dagelijkse dosis dat deden. 

Op basis van deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat mensen die een letsel hebben opgelopen waardoor ze kans op Posttraumatische dystrofie hebben er verstandig aan doen om vitamine C binnen te krijgen. Over het algemeen zal de dagelijkse dosering rond de 500 mg liggen, al moet er nog wel meer onderzoek verricht worden om hier zeker van te zijn.